Houthandel van Dam Bunnik werd opgericht in 1889 te Langbroek door de heer Van Dam. In het begin van de 20e eeuw werd de houthandel vanuit logistieke beweegredenen naar Bunnik verhuisd. Het hout kon worden aangevoerd via het water, het spoor en de weg. Op deze locatie is Houthandel van Dam Bunnik tot de dag van vandaag nog steeds gevestigd.

Na de 2e wereldoorlog richtte Houthandel van Dam zich met naaldhout primair op de aannemerij. Vanwege de wederopbouw was er een grote vraag naar naaldhout, vooral vuren en grenen. In deze periode ontstond onze toegevoegde waarde, want Houthandel van Dam ging zich toeleggen op het aanleveren van halffabricaten aan de aannemerij.Aan het eind van de jaren zestig begon de woningbouw aanzienlijk te veranderen en het aandeel hout in een woning werd beduidend minder. Tegelijkertijd begon tropische hardhout, in de vorm van het Meranti, op te komen. Houthandel van Dam gooide het roer om en ging zich toeleggen op deze tropische hardhoutsoort. Geleidelijk aan verdween het naaldhout uit het assortiment waardoor alleen het tropisch hardhout over bleef. Hiermee werd ook een andere doelgroep bediend namelijk de professionele timmerindustrie.


Onderdeel van een groter geheel
Omdat er geen directe opvolging was binnen de familie van de toenmalige eigenaar werd besloten Houthandel van Dam te verkopen. In mei 1995 vond het bedrijf in de Hooft en Van Prooijen Groep een geschikte partner. De werkwijze van de Hooft en Van Prooijen Groep kwam in grote lijnen overeen met die van Houthandel van Dam. Beide partijen zouden elkaar aanvullen en hiermee de gezamenlijke marktpositie verbeteren. Drie jaar later, in 1998, gingen zij samen met de Houtgroep Eecen Nederland die voortkwam uit de twee jaar eerder samengevoegde Houtgroep Nederland en Houthandel Eecen.

In zijn huidige vorm is Houthandel van Dam, sinds mei 2000, onderdeel van het PontMeyer concern. Wat sinds september 2015 is overgegaan in Timber and Building Supplies Holland. Binnen het concern biedt het als hardhoutspecialist van de groep een meerwaarde als allround toeleverancier aan bouwend Nederland.

Voor meer informatie over Timber and Building Supplies Holland, kunt u op onderstaand logo klikken.